Utforska online eller utomhus

Just nu har museet stängt. Men du vet väl att du kan ta del av Mölndals historia både online och ute i landskapet? Botanisera bland tusentals foton på Digitalt museum, läs om Lindomesnickarnas historia eller gå på den digitala turen ENTER Mölndal.

Två barn med mobiltelefoner och hörlurar.

Här samlar vi tips på hur du kan ta del av museets utbud hemifrån soffan eller på en promenad i friska luften! Just nu är museet tillfälligt stängt för att minska smittspridningen av covid-19.

Utforska online

Föremål, foton och filmklipp på Digitalt museum

På webbplatsen Digitalt museum hittar du hela vårt föremåls- och fotoarkiv – med tusentals bilder från hela kommunen! Vi jobbar just nu med att fylla på arkivet med fler filmklipp och bildspel.

På webbplatsen finns också material från Föreningsarkivet i Sydvästra Götaland, Kållereds hembygdsförening och ett sextiotal andra museer från hela Sverige. 

Mat – i nöd och lust

I vår webbutställning ”Mat – i nöd och lust” på Digitalt museum har vi samlat ett smörgåsbord av fler än 300 bilder, som ett komplement till vår "fysiska" matutställning. Du hittar fotografier som speglar teman som måltider, fika, affärer i Mölndal, Kållered och Lindome och mycket mer.

Missa inte heller att utforska webbplatsen Matkult hemifrån – en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige.

Några ord om mat i Mölndal - föredrag med Lars Gahrn

Välkommen på ett föredrag med historiker Lars Gahrn – hemifrån soffan! Föredraget är ca 1 timme, så sätt dig till rätta och förbered dig på ett matigt innehåll. Du hittar föredraget här på Youtube.

Med anledning av museets utställning ”Mat – i nöd och lust” gör Lars nedslag i Mölndals mattraditioner under 10 000 år – från uroxar i Balltorp, via Christina Halls sirapsskorpor till Frank’s gatukök.

Föredraget skulle ha ägt rum på museet den 28 mars, men spelades istället in utan publik och finns nu tillgängligt för dig att ta del av digitalt.

Mölndal, Kållered och Lindome då och nu

Hur har egentligen landskapet och stadsbilden runt om oss förändrats över tid? Spana in nya och gamla foton tagna på exakt samma plats och vinkel och ta del av både små och stora omvandlingar! Här hittar du fotoalbumen för Kållered, Lindome och Mölndal då och nu.

Albumen finns på webbplatsen Prisma Västra Götaland, tillsammans med en hel del annan Mölndalshistoria.

Utforska Öppna magasinet på olika språk

Få en guidad visning av museets Öppna magasin på svenska, arabiska, persiska eller somaliska i programmet Prylar i Sverige. Programmet är producerat av UR Samtiden tillsammans med Riksutställningar.

Lindomemöbler

Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. På vår webbplats kan du bland annat läsa om hur bönderna i Lindome utvecklade sitt hantverk och se ett urval av de många stolmodeller som finns. Utforska Lindomemöbler här.

Fylgja - Tyras fantastiska resa

I museets eget äventyrsspel Fylgja får du följa med flickan Tyra på en spännande resa tillbaka till Kållereds forntid. Fylgja passar för barn 6-12 år. Ladda ner spelet till din surfplatta eller mobil. På vår Fylgja-webb kan du läsa mängder av fördjupning och lära dig mer om spelet!

Pyssla med oss

Häng med och testa tre olika pyssel i papper. Vi visar hur du gör en girlang i papper, Mölndals Kråka på en pinne och en fin pappersstjärna. Kolla på filmerna för instruktioner! Här hittar du våra skapartips.

Upptäck historien i landskapet

ENTER Mölndal

Följ med på en guidad tur i landskapet intill Tulebosjön i Kållered eller i Kvarnbyn! Med ENTER Mölndal upplever du platsens historia både genom en promenad i friska luften – och genom din mobil. Läs mer på entermolndal.se.

Tipspromenad i Kvarnbyn

Följ med på en klurig tipspromenad för stora och små! Start och mål är vid Mölndals stadsmuseum. Du kan hämta en tipslapp med karta på plats eller svara på frågorna online. Läs mer eller gå på tipspromenaden här.

Natur- och kulturvandra

Gå på en promenad längs någon av Mölndals skyltade natur- och kulturstigar. Mölndals landskap är fullt av spår efter människors liv genom historien. Läs mer om hur du kan följa spåren, på Mölndals många skyltade stigar.

Dela på:

Senast uppdaterad