Titus ska spela med världsberömd orkester

I början av mars var han en av två elever från Mölndals Kulturskola som tilldelades Lilla Ljunggrenska stipendiet. Nu har 14-åriga cellisten Titus Paulsons Johansson valts ut att delta i RCO Young – ett orkesterutbildningsprogram för begåvade unga instrumentalister.

Det händer mycket i Titus Paulsons Johanssons liv. Nyligen stod det klart att han är en av ett fåtal utvalda unga europeiska instrumentalister som får åka till Nederländerna i augusti för att delta i ett tre veckor långt orkesterutbildningsprogram lett av Royal Concertgebouw Orchestra.

Jag ser fram emot att träffa flera av musikerna i en av världens bästa orkestrar och utvecklas mer, både musikaliskt och tekniskt, och spela kammarmusik på en riktigt hög nivå, säger Titus om förväntningarna inför resan. Sedan får man nya vänner och vem vet, om några år kanske man bildar ensemble med några av dem!

Deltagarna i RCO Young bor tillsammans på kulturcentret Akoesticum i nederländska Ede och deltar i orkesterrepetitioner, kammarmusikensembler och personliga coachningssessioner med musikerna i Royal Concertgebouw Orchestra. Resa, boende, måltider och utbildningsprogram är gratis för de medverkande ­– som alla är mellan 14 och 17 år gamla. Som avslutning på utbildningen kommer deltagarna att ge en konsert tillsammans med Royal Concertgebouw Orchestra på deras hemmascen i Amsterdam och på Elbphilharmonie i Hamburg, under ledning av den kända dirigenten Gustavo Gimeno.

Rokoko med perfektion

För Titus har deltagandet i RCO Young varit en dröm sedan han fick chansen att spela Side by Side med Royal Concertgebouw Orchestra för tre år sedan, genom ungdomsorkestern Vägus. Så snart han hade åldern inne för att söka började Titus jobba på sina bidrag till uttagningarna. Han var tvungen att visa upp två obligatoriska orkesterutdrag: Brahms symfoni 2 och Mozart symfoni 41. Därutöver fick han välja ett eget solostycke att skicka med.

Det var rätt intensivt med uttagningarna. Det var mycket att öva på och det gällde att få till bra liveinspelningar att skicka in. Som solostycke valde jag att spela Tchaikovskys Rokokovariationer för att visa upp så många sidor som möjligt: tekniskt, musikaliskt och så vidare. Det svåraste var att kunna få till allt och göra det perfekt. Det var många timmars förberedelse för bara några minuters spel, säger Titus.

Titus cellolärare på Mölndals Kulturskola, Peter Schöning, är inte förvånad över sin elevs framgångar.

Titus spelar otroligt svåra stycken med enorm skicklighet. En gång fick han möjlighet att spela upp för Mats Lidström, cellolärare på Royal Academy i London, och efteråt la sig Mats på golvet och sa att han blivit ”Blown away”.

Imponerade till masterclass

Mats Lidström är inte den enda som fått ögonen på den unge cellisten från Mölndal. I april kommer den colombianska cellisten Santiago Cañón Valencia till Sverige för en turné och passar på att hålla en masterclass med Titus efter att ha imponerats av hans spel. En uppgift som Titus Paulsons Johansson ser fram emot med ett metodiskt lugn.

Det ska bli spännande men det är också mycket att förbereda. Jag ska spela Kodalys solosonat för honom och den är väldigt svår.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad