Ett nytt badhus i Mölndal tar form

Mölndals stad planerar för att bygga ett nytt Åbybad som väntas stå klart om tre år. Nu kan vi presentera de första skisserna för den nya badanläggningen och berätta vad den kan innehålla.

Ett nytt badhus i Mölndal

De första skisserna på Mölndals nya badhus innehåller en 50-metersbassäng med åtta simbanor och en läktare med plats för 260 personer, en 25-metersbassäng med 4 simbanor. Dessutom tre multibassänger samt ett familjebad med två mindre rutschkanor inomhus och två lite större utvändiga rutschkanor. I den nya badanläggningen planeras också gym, separat relaxavdelning med en bubbelpool utomhus och ett café.

Vi arbetar för ett nytt och modernt badhus i Mölndal där det ska finnas något för alla. I olika bassänger kan människor träna vattenvana, lära sig simma, leka, motionera eller bara njuta av att vara i vatten. Det är ett roligt och spännande projekt där ett nytt badhus kommer att bidra till att Mölndals stad förstärker Västsverige, säger Thea Wedin, projektchef i Mölndals stad.

Ett nytt bad kan stå klart om tre år

Det gamla Åbybadet stängde i februari och ett nytt badhus ska byggas på samma plats. Mittemot har en provisorisk badanläggning, Lilla Åbybadet, öppet under byggtiden. Gamla Åbybadet börjar rivas i mars och det första spadtaget för ett nytt badhus tas till hösten 2020 om allt går enligt plan. Ett nytt badhus beräknas stå klart i årsskiftet 2022/2023.

Anläggningen beräknas kosta runt 480 miljoner kronor och kostnaden utgår från nyckeltal. Under våren arbetar staden med att ta fram en riktkostnadskalkyl på de projekterade handlingarna, och den kalkylen ger en mer exakt kostnad. Den 17 juni väntas kommunfullmäktige ta ett igångsättningsbeslut samt beslut om riktkostnadskalkyl.

Strategisk partnering för hela Åby Arenastad

Under mitten av 2018 upphandlades Vestia Construction Group AB (Vestia) för att bygga en ny badanläggning, men även för andra projekt i Åby Arenastad. Kort därefter påbörjades arbetet med den provisoriska simhallen, Lilla Åbybadet. Parallellt togs förslag och beslutsmaterial fram till kommunstyrelsen för en ny badanläggning.

Att jobba tillsammans i en samverkansform innebär att vi kan dra nytta av varandras kompetenser men också snabbt ställa om vid förändrade förutsättningar i projekten, säger Thea Wedin.

Under våren arbetar Vestia och Mölndals stad tillsammans med att ta fram enklare skisser och kostnadsuppskattningar för övriga projekt i Åby Arenastad. Vi gör exempelvis en uppskattning av vad det skulle kosta att bygga in bandybanan och samordna kansli- och omklädningslokaler. De övriga projekten kommer att hanteras i ordinarie investeringsprocess.

Layout för ett nytt badhus i Mölndal

Layouten visar badplanet på hur ett nytt badhus skulle kunna se ut.

Kontakt

Thea Wedin
Projektchef
Fastighetsavdelningen
0728-62 52 79
thea.wedin@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad