Ny giltighet för seniorkort från 1 mars 2022

Enligt beslut i kommunfullmäktige ändras Mölndals stads erbjudande om seniorkort. Det innebär att seniorer 65 år och äldre erbjuds ett seniorkort som gäller under lågtrafik. Ändringen börjar gälla den 1 mars 2022.

Från den 1 mars 2022 kommer alla som är 65 år eller äldre och är folkbokförda i Mölndals kommun att bli erbjudna ett seniorkort. Det här gäller praktiskt:

  • Kortet kommer vara giltigt i lågtrafik, det vill säga klockan 8.30-15 samt 18-06 på vardagar och dygnet runt på helger och helgdagar.
  • Kortet gäller som tidigare för resor i zon A, det vill säga Mölndal, Göteborg, Partille och Öckerö.
  • Kortet kostar ingenting.
  • Vid resor när kortet inte gäller eller utanför zon A, får du köpa en biljett. Du kan ladda kortet med en kontoladdning för de tillfällena eller köpa via Västtrafiks app ToGo.
  • Läs mer om Västtrafiks biljetter.

Det här gäller för dig som är 65-74 år

I slutet av januari kommer du att få ett erbjudande från Västtrafik, om att beställa ett seniorkort. Har du tidigare angett en e-postadress i en profil hos Västtrafik får du det via e-post, annars kommer det med posten.

När du fått ditt kort, kan du resa med det från 1 mars 2022.

Har du inte fått något brev, gå in på Västtrafiks hemsida för att beställa ditt kort.

Det här gäller dig som är 75 år eller äldre och har ett seniorkort

Du som har ett befintligt seniorkort reser som vanligt dygnet runt med det fram till siste februari.

Från 1 mars kan du enbart resa i lågtrafik, det vill säga klockan 8.30-15 samt 18-06 på vardagar och dygnet runt på helger och helgdagar.

Du behöver inte göra något, ditt kort uppdateras automatiskt. Du får ett brev om förändringen i slutet av januari.

Bakgrund till ändringen

Att erbjuda seniorkort är ett politiskt beslut fattat av Mölndals stads kommunfullmäktige. Den 17 november 2021 togs beslutet att ändra erbjudandet från 75+ till 65+. Beslutet fattades då det bedömdes finnas utrymme i budget samt att en seniorbiljett 65+ lågtrafik skapar goda förutsättningar för det hållbara resandet.

Genom att sänka åldersvillkoret för erbjudandet vill kommunen öka möjligheten att resa kollektivt för människor som annars valt bilen.

Det var i juni 2019 som kommunfullmäktige tidigare tog beslutet att ändra seniorerbjudandet från 65+ lågtrafik till 75+ dygnet runt. Det gjorde man samtidigt som man tog beslut om att höja budgeten för bland annat hemtjänst, skolmåltider och socialt bistånd. Man ser nu en möjlighet att utöka budgetposten för seniorerbjudandet och skapa möjligheter till ett ökat hållbart resande för Mölndalsborna och ändrar tillbaka till 65+ lågtrafik.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad