Skydda dig mot falsk hemtjänst

Det finns tyvärr bedragare som lurar sig in i människors hem genom att låtsas vara från hemtjänsten. Men du kan skydda dig mot dessa ovälkomna besökare.

Vi som arbetar inom hemtjänsten värnar om din säkerhet och vill att du ska känna dig trygg. Genom att följa dessa råd kan du skydda dig mot bedragare som påstår sig vara från hemtjänsten.

Be om legitimation

Hemtjänstens personal bär arbetskläder och har legitimation. Släpp aldrig in någon som påstår sig vara från hemtjänsten om de har vanliga kläder och inte kan uppvisa legitimation.

Öppna inte dörren om hemtjänsten har nyckel

Om du har lämnat din nyckel till hemtjänsten behöver du inte öppna dörren när vi knackar på. Vår personal kan ta sig in själva. Men av hänsyn och respekt knackar vi alltid innan vi låser upp och går in.

Lämna inte ut personuppgifter

Bedragare kan också påstå sig ringa från hemtjänsten och begära koder till BankID eller annan personlig information. Men sådant gör inte hemtjänstens personal. Så lämna aldrig ut dina personuppgifter.

Det är fruktansvärt att bedragare utger sig för att vara från hemtjänsten. Vi gör allt vi kan för att informera våra brukare om hur de kan skydda sig och hur de kan vara säkra på att det verkligen är vår personal som kommer hem till dem, säger Sonny Dahl, verksamhetschef hemvård.

Fler goda råd

På Polisens hemsida finns fler goda råd om hur du kan skydda dig inomhus:

  • Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad