Stulna Ipads säljs på marketplace

Ett antal Ipads har stulits från våra förskolor och skolor. Vi vill nu varna dig som tänkt köpa teknik på andrahandsmarknaden. Var försiktig och försäkra dig så du inte råka köpa stöldgods.

Förra veckan upptäckte en privatperson att hen köpt en Ipad som tillhör skolförvaltningen. Privatpersonen köpte Ipaden via marketplace på Facebook och när Ipaden startades märkte personen att den var låst för användning.

Ipaden spärrad för användning

Varje Ipad och dator som finns i våra verksamheter är registrerade och märkta som kommunens egendom. Detta gör att de inte kan användas av obehöriga som saknar korrekt inloggning. När obehöriga försöker starta Ipaden eller datorn får de ett meddelande om att enheten tillhör Mölndals stad och att den därmed är låst för användning.

Alla läsplattors serienummer registreras i Mölndals stads namn hos Apple. Vi har även försett skalet på Ipaden med en etikett och skapat en låst skärmbild som informerar om att plattan inte går att använda. Den ska då lämnas in till kontaktcenter, säger Anders Karlsson, IKT-samordnare på skolförvaltningen.

Så här undviker du bedrägeri

Att sälja stöldgods i annonser på internet är en effektiv metod för brottslingar att bli av med stöldgodset och samtidigt tjäna pengar. Tänk på att du har ett eget ansvar att kontrollera att det du köper inte är stöldgods.

Polisen tipsar om hur du kan skydda dig mot bedrägeri på sin hemsida: 

  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.
  • Undvik förskottsbetalning.
  • Om möjligt träffas för en fysisk överlämning av varan.
  • Som säljare ska du inte betala en försäkringsavgift till fraktbolag eller kurirer som påstår sig komma och hämta samt betala för din vara.
  • Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
  • Var uppmärksam på att pengarna går till den person som du varit i kontakt med vid betalning med Swish.

Misstänker du att du blir utsatt för bedrägeri?

Det är viktigt att anmäla och uppmärksamma polisen på annonsbedrägerier, även när det gäller mindre summor. Om du misstänker att du blir utsatt för bedrägeri, eller försök till bedrägeri - ring polisens tipsnummer 114 14.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad