Laukku x 100 – Väskan på ett roligt, optimistiskt och lekfullt sätt

Laukku är finska och betyder väska. I utställningen Laukku x 100 i Mölndal Galleria visar Eija Andelin upp 100 unika väskor, där varje väska bär ett budskap till framtiden. Utställningen har vernissage nu på fredag den 23 september och pågår fram till lördag den 1 oktober.

På fredag klockan 16.00 är det vernissage i Mölndal Galleria på våning 2. Då öppnar utställningen Laukku x 100. Laukku är finska och betyder väska. I utställningen vill skaparen Eija Andelin hylla Mölndals industrihistoria kopplat till den finska arbetskraftsinvandringen. Genom att skapa 100 unika väskor i finskt ullgarn där varje väska bär ett budskap till framtiden vill Eija koppla ihop dåtid, nutid och framtid.

Under industriepoken i brukssamhället Mölndal fanns det bland annat flera väskfabriker och spinnerier. Under 1940-talet tillverkades cirka 40% av alla väskor i Sverige i Mölndals väskfabriker. Väskan kan ses som en symbol för den resa som Mölndal gjort de senaste 100 åren.

Ofta byts de saker vi har i våra väskor ut. Det gamla åker ut och nytt kommer in. Dåtid, nutid och framtid, som vi inte vet så mycket om ännu blir innehåll i väskan, säger Eija Andelin.

Eija har valt att arbeta i ull för att det kan kopplas till Lana – det historiska garnspinneriet vid gränsen mellan Mölndal och Göteborg. Fabriken tog sitt namn från det latinska ordet för ull, ”lana”.

Laukku x 100 är både en modig och kreativ utställning. Eijas väskor är främst konstverk. Dom är roliga, färgglada och humoristiska och med oväntade detaljer. Man kan hänga dem på väggen som en tavla, men de är också till för att användas.

Du kan besöka Laukku x 100 i Mölndal Galleria, våning 2. Vernissage fredag den 23 september klockan 16.00-20.00. Utställningen pågår sedan varje dag fram till lördag den 1 oktober.

Utställningen Laukku x 100 är del av Mölndal helt 100 och arrangeras av Eija Andelin i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad