Sortera julen rätt

Efter julen blir det ofta en hel del julklappspapper och förpackningar att ta hand om. Kanske går något att återanvända? Annars går det mesta att återvinna. Här får du tips på hur du sorterar julen rätt.

Julpaket och kort.

Julhandeln väntas slå rekord i år igen. Den ökade försäljningen sker till stor del på nätet och då växer också mängden kartonger och emballage som ska återvinnas. Ju mer som återvinns i stället för att hamna i soporna desto bättre för klimatet. Tillsammans strävar vi mot ett cirkulärt samhälle där avfall ses som råvara.

Vecka 52 och 53 tömmer vi återvinningsstationerna måndagar, onsdagar och lördagar. Om möjligt, vänta gärna med att lämna in dina förpackningar några dagar efter jul och nyår.

Kom ihåg att platta till dina förpackningar så mycket du kan. Då får mer förpackningar plats i behållarna på återvinningsstationerna eller i dina flerfackskärl.

Så här ska du sortera - A till Ö

Adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor

Sorteras som elavfall och lämnas på återvinningscentralen.

Cellofan och bubbelplast

Lämna cellofan och bubbelplast som plastförpackning på återvinningsstation eller i flerfackskärl.

Flaskor och burkar

Flaskor, för till exempel julmust, i PET eller glas med pant pantar du i din matbutik. Glasflaskor utan pant sorterar du som färgat eller ofärgat glas. Aluminiumburkar med pant, pantar du i matbutiken. Saknar burkarna pant sorteras de som metallförpackning.

Frigolit

Mindre mängder frigolit sorterar du som plastförpackning. Större mängder lämnar du på en återvinningscentral.

Förpackningar

Förpackningar sorterar du efter material. Tips! Om du är osäker på om det är en plast- eller metallförpackning: knyckla ihop förpackningen. Om den vecklar ut sig är det plast, om den stannar hopknycklad ska den sorteras som metall.

Förpackningar av flera material sorteras som det som det består mest av.

Julgranen

Granen lämnar du som ris på återvinningscentralen. Gran och ris blir till fjärrvärme. Du får inte lämna granen ute i naturen, det räknas som nedskräpning!

Plastgran som är trasig lämnar du till återvinningscentralen som metallskrot, då många plastgranar har metallstomme. Om granen är av enbart plast går den i container för energiåtervinning.

Julklappspapper

Omslagspapper och julklappspapper sorteras som pappersförpackning och lämnas på återvinningsstation eller i ditt flerfackskärl. Ta bort snören om det går, går det inte låt snöret vara kvar.

Julklappssnören

Julklappssnören och band, oavsett material, slängs i brännbart restavfall.

Julkort

Julkort och kuvert lägger du i brännbart restavfall/hushållssoporna.
Om kortet spelar musik ska det lämnas som farligt avfall på återvinningscentralen.

Ljusstumpar

Den lilla stumpen som är kvar när ljuset brunnit ner slänger du i restavfallet. Alternativt, spara och stöp nya ljus av dem!

Marschall

En utbrunnen marschall sorterar du som metallförpackning.

Mossa från adventsljusstaken

Den vanliga mossan som används runt jul är flamskyddsbehandlad. Den ska slängas i brännbart/hushållssoporna. (Egentligen är mossan en lav).

Plast runt korv, skinka, ost, frukt med mera

Sorteras som plastförpackning.

Trasigt glitter, jugranspynt och dekorationer

Slängs i brännbart restavfall.

Trasigt porslin och dricksglas

Trasigt porslin, även julpynt av porslin, och dricksglas lämnas på återvinningscentralen som obrännbart.

Tomtebloss

Tomteblossen lämnar du på återvinningscentralen i obrännbart.

Värmeljuskopp

Lämnas som metallskrot på återvinningscentralen. Dela gärna på vekhållare och kopp.

Wellpapp

I små mängder kan de lämnas som pappersförpackning. Vid större mängder, lämna wellpappen på återvinningscentralen.

Överbliven mat från julbordet

Spara som matlådor eller gör nya rätter. Det finns gott om recept på nätet. Det som inte kan användas sorteras som matavfall.

Låt gärna blöta matrester rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna matavfallspåsen. Fyll inte matavfallspåsen mer än till den streckade linjen. Lägg gärna lite hushållspapper eller använda servetter i botten av påsen för att minska risken för att påsen blir blöt.

Läs mer om våra tips kring matavfallet under vinternPDF.

Överblivna fyrverkerier

Fyrverkerier som inte gått av eller som du inte avfyrat lämnas i första hand till försäljningsstället och i andra hand till Polisen! Tänk på djur, människor och natur om du använder fyrverkerier. Avskjutna fyrverkerier, fyrverkeritårtor och raketer blir restavfall som du lägger i din vanliga soppåse.

Återvinningscentraler – jul och nyår

Se öppettider för återvinningscentralerna under helgerna. Just nu begränsar vi antalet bilar som får vara inne samtidigt till max 8 bilar i Kikås och max 4 bilar i Lindome. Räkna med att ditt besök kan ta längre tid än vanligt.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad