Reminiscens väcker minnen

Reminiscensmetoden handlar om att väcka minnen till liv med hjälp av föremål och bilder. På Lackarebäcks äldreboende finns en tvårumslägenhet i äkta 50-talsstil och en skatt av samlade föremål från samma tidsperiod som används i reminiscenssyfte. Ett besök här är som att resa tillbaka i tiden.

Lägenhet i 50-talsstil på Lackarebäcks äldreboende.

Föremål återkallar minnen

Föreställ dig en äldre dam med demens som nästan aldrig säger något. Och när hon väl pratar är det knappt någon som förstår henne.

Men så får hon en gammal kaffekvarn i handen. Då händer något. Hon minns kaffekvarnen från sin barndom. Hon är tillbaka i köket med sin mamma och hjälper henne att mala bönorna.

Plötsligt börjar hon berätta, klart och tydligt, om både kaffe, matlagning, familjen och om hur livet var förr. För ett ögonblick är hennes demens som bortblåst.

Minnen stärker identiteten

Reminiscensmetoden syftar till att få främst äldre människor att minnas och skapades under 60-talet av den engelska psykiatrikern Butler. Att träna minnet genom att berätta för andra om sitt liv stärker ens egen identitet.

Metoden är inte en terapi men kan ha terapeutisk verkan. Reminiscensmetoden är framförallt bra för äldre med en demensdiagnos.

Lägenhet i 50-talsstil på Lackarebäcks äldreboende

En resa bakåt i tiden

Att gå ner i källaren på Lackarebäcks äldreboende är som göra en resa bakåt i tiden. Längs korridorens väggar finns mängder av saker från 50-talet: hattar, skor, verktyg, teknik, tavlor med mera. Här kan deltagarna i reminiscensgrupperna få möjlighet att titta, känna och minnas.

Reminiscensen på Lackarebäcks äldreboende

Det var kulturkonsulent Lena Kronberg som i början på 2000-talet började införa reminiscensmetoden inom äldreomsorgen i Mölndals stad. Lena påbörjade även ett samarbete med Mölndals stadsmuseum som producerat reminiscenslådor med olika teman och under åren 2005-2007 utbildades personal i reminiscensmetoden.

Samtidigt beslutades att bygga ett reminiscenscenter på Lackarebäcks äldreboende. Mölndals stadsmuseum anlitades för att utföra uppgiften och 2007 stod det färdigt.

Saker från 50-talet.

Kontakt

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-04-15 10.52