Matminnen från fest och kalas i ny bok

Vad vore väl ett kalas utan tårta? Följ med på en resa bland festliga matminnen från det sena 1900-talet, från smörgåstårtor och landgångar till klirrande drickabackar och prinsesstårtor. En artikel om mattraditioner vid livets festligare tillfällen är Mölndals stadsmuseums bidrag till en ny bok om mat som kulturarv.

Ett svartvitt foto. En samling barn sitter runt ett bord med fika utomhus.

Den tvärvetenskapliga antologin Matarvets trådar: Från antik fisksås till svenskt fredagsmys bjuder på ett generöst smörgåsbord med exempel på mat som kulturarv. I boken tas läsaren med på en måltidshistorisk tur med allt från nedslag i antiken och medeltiden till håvfiske i Tornedalen, fredagsmys, husmorsskolor, prinsesstårtor, kålrötter, läskeblask och saft.

Bidragen i boken är skrivna av forskare från flertalet universitet samt verksamma inom museisektorn och tangerar flera olika aktuella forskningsinriktningar. Den fångar upp frågor som kulturarv och hållbarhet, turism och identitet.

Guldkant på tillvaron

Under arbetet med utställningarna ”Mat i nöd och lust” och ”Livet är en fest”, som öppnade på Mölndals stadsmuseum 2020 respektive 2022, har museet samlat på sig många minnen och berättelser om måltidens betydelse vid olika festligheter.

Det finns många och starka traditioner kopplade till livets olika högtider. Och många traditioner handlar just om vad vi äter och dricker, säger Christine Caux Gustafsson, antikvarie på Mölndals stadsmuseum. Vad vi väljer att bjuda på till kalas speglar både vårt gemensamma kulturarv och blir en del av vår identitet.

I artikeln ”Guldkant på tillvaron: matminnen från fester och kalas” skriver Christine om matminnen och traditioner från 1900-talets senare hälft, och citaten med minnen från museets informanter är många.

Det handlar om smörgåstårtor, läskedrycker och såklart – som grädde på moset – om tårtan. Från mockatårta, via prinsesstårtan, till ett recept på kalastårta med maräng.

Boken Matarvets trådar (redaktörer: Jenny Högström Berntson och Pernilla Schedin) finns bland annat att köpa i Mölndals stadsmuseums butik.

Bakgrund i nätverket #matarv

2019 startades nätverket #matarv inom ramen för Kulturarvsakademin vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier på Göteborgs universitet. Kulturarvsakademin är en plattform för samverkan mellan Göteborgs universitet och olika kultur- och minnesinstitutioner i Västra Götalandsregionen.

Boken Matarvets trådar är den andra antologin om mat och kulturarv som ges ut under Kulturarvsakademins flagg. Mölndals stadsmuseums antikvarie Christine Caux Gustafsson medverkar även med en artikel i den första antologin Matarv: berättelser om mat som kulturarv som gavs ut 2021.

Läs mer om Matarvets trådar och nätverket #matarv.

På fotot: Barnkalas med tårta i trädgården i Torrekulla, Mölndal, 1949. Fotot ur museets samlingar används på omslaget till boken. Foto: Bror Pettersson

Kontakt

Christine Caux Gustafsson
Antikvarie
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 54
christine.caux-gustafsson@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad

Nyhetsarkiv