Språkcaféerna, en viktig mötesplats för integration, fyller tio år

2013 blev Mölndal en av de första kommunerna i landet att starta ett språkcafé. På torsdag firar vi tio år, och du är inbjuden på kalas!

På torsdag den 16 november kl. 17-19 är du välkommen till Café Möllan för att fira språkcaféerna med god mat och mingel. Du får även ta del av vår fina utställning, med berättelser från personer som varit med längs vägen. Passa på att slå dig ned vid ett av borden och prata med någon du kanske aldrig träffat förut.

En plats där nya och gamla invånare möts

Språkcaféerna är viktiga i integrationsarbetet och fyller behov som inte täcks av till exempel sfi-undervisningen. Språkcaféerna är även en av väldigt få platser där svenskar och nyanlända kan mötas.

De flesta jag möter uttrycker två väldigt tydliga behov: att träffa svenskar och att prata mer eftersom sfi-undervisningen inte räcker till där. Språkcaféerna gör bådadera och bidrar till att etableringen går snabbare och landar bättre, säger Mikael Johansson Holmström, samordnare för mötesplatser för integration.

Volontärer och besökare har mötts i språkcaféet för att träna på att tala svenska över en fika, och därigenom fått glädje, gemenskap och ofta vänner för livet.

Jag har som volontärsamordnare haft förmånen att träffa både volontärer och besökare från språkcaféet och sett hur mycket det har betytt för alla inblandade, säger Margareta Samuelsson, volontärsamordnare på Mölndals stad.

Volontärer är en viktig del av verksamheten

Mölndal är helt unikt som har en så stor volontärverksamhet via Volontär i Mölndal. Varje vecka är det uppåt 200 invånare som gör insatser för stadens nyanlända och äldre, på evenemang, språkcaféer och annat.

Till språkcaféerna kommer det många besökare som bara längtar efter att kunna erövra livet igen, kunna tala svenska, skaffa sig arbete, bostad och vänner. Detta är vad många volontärer hjälper till med. Men att vara volontär är även väldigt givande.

Våra svenska volontärer tycker att det är minst lika givande att få chansen att lära känna någon som man aldrig skulle ha träffat annars. Lärandet går åt båda håll, vi öppnar nya världar åt varandra, säger Mikael Johansson Holmström, samordnare för mötesplatser för integration på Mölndals stad.

Mer information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad